Adverteren? Vragen? Linkruil? Guestpost?info@planuwvakantie.be

De Plitvice meren en watervallen in Kroatië

plitvice meren
0Shares

De Plitvice meren, als Unesco werelderfgoed staat het bovenaan in elke reisgids van Kroatië. En terecht! Dat betekent helaas ook dat iedereen het gezien wil hebben en dat je in het hoogseizoen de watervallen moet zoeken tussen de selfiesticks, de drummende chinezen, rijen dagjestoeristen en schreeuwende kinderen. Toegegeven, de charme van de meren verbleekt er een beetje bij!

In juli en augustus wordt je op een punt sowieso geconfronteerd met een massa volk. Benieuwd hoe je hier en daar bijna in je eentje kunt genieten van het prachtige Nationale Park Plitvice? Lees onze tips!

Vroege vogels

Wie moois wil zien, moet er wat voor over hebben! Hup, vroeg uit de veren en zorg dat je om 7u stipt (of zelf 5min voordien), klaarstaat aan de kassa. Zo ben je bij een van de eersten om aan de route te beginnen. De grote tourbussen komen tussen 9u en 10u aan. Dat geeft jou dus al wat voorsprong op het ‘selfiestick-volk’.
plitvice meren vakantie

Magnifiek uitzicht

De foto van het magnifieke bovenaanzicht op de Plitvice meren heeft iedereen wel al eens gezien. Het is het uithangbordje van het park op alle posters, in alle reisgidsen en zelf op het ticket. Vreemd dus dat net dit uitkijkpunt nergens staat aangeduid. Goed voor al wie het park in alle rust wil bezoeken want dit plekje zal je hooguit met een handvol mensen moeten delen. Ongetwijfeld het mooiste plekje van het hele park.

Hoe geraakt u daar?

Bij de ‘big waterfall’ is op de linkerkant een stenen trap naar boven te zien. De ‘big waterfall’ is een van de eerste watervallen in het Nationale Park, tenminste als je via ingang 1 binnengekomen bent. Volg de treden helemaal naar boven. De trap stopt bij een uitkijkpunt tegenover de grote waterval. Blijf echter verder lopen tot het wegje jou naar een geasfalteerde baan brengt, zo’n 4-tal minuutjes verder. Sla rechtsaf en volg de baan tot aan een houten brug. Net voorbij deze brug aan jouw rechterkant is er een smal wandelpad het bos in. Zo’n 2min wandelen later kom je aan bij deze prachtige plek!

Plitvice watervallen

In every drop of water, there is a story of life.

Loop van Route K naar A

Het park bestaat uit verschillende routes (A, B, C, E, F, H & K) van verschillende afstanden die jou naar de mooiste plaatsen in het park brengen. Met jouw ticket kan je ook een bootje nemen over het meer en een bus om het traject in te korten. Op deze manier kan iedereen het park bezoeken zonder daarvoor lange afstanden te wandelen. De mogelijkheden worden jou ter plaatse snel duidelijk aan de hand van het plannetje.

Het overzetbootje naar de andere kant van het park wordt door 95% van de bezoekers gebruikt. Slechts weinig mensen lijken tegenwoordig graag te wandelen. De wachtrijen voor het bootje lopen in hoogseizoen op tot meer dan een uur. Een stuk leuker is de afstand langs de rand van het meer wandelen. Wandel voorbij de boothalte en volg de aanduiding van route K. Reken op een 45-tal minuten wandelen over een vlak pad. Een echte aanrader!

Ingang 1 is iets rustiger

De meeste tourbussen starten de tocht vanaf ingang 2. Ingang 1 is iets rustiger, al is het woord ‘rustig’ hier relatief. Daarnaast is ingang 1 ook beter voor de lichtinval als je in de vroege ochtend start.

Video impressie van Plitvice meren

Door bovenstaande tips toe te passen, kan je echt genieten van een dag in het park. Soms is het nog over koppen lopen maar focus je dan gewoon op de pracht rondom en dan is het volk ook snel weer vergeten. Het is zeker een bezoek waard!

0Shares

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *